Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

7-11-2016 ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ


Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 διαβάστηκε αντί κηρύγματος η εγκύκλιος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ του Β΄ με την ευκαιρία της ενάρξεως των νεανικών δραστηριοτήτων στις ενορίες για τη νέα χρονιά 2016-17. Κατόπιν ο Ιερεας Νεότητος της Ενορίας μας π. Κωνσταντίνος Πετάσης ενημέρωσε το εκκλησίασμα για τις εργασίες της Νεότητας στην Ενορίας μας ως εξής:

 
«Μετά από τις ευχές και τις πολύτιμες προτροπές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς κάποιων σκέψεων μου  σχετικών με το νεανικό έργο στην Ενορία μας. Κορμός και ραχοκοκαλιά της εργασίας μας, είναι οι εβδομαδιαίες κατηχητικές συνάξεις.
            Αυτές γίνονται σε ομοιογενείς ομάδες παιδιών και απευθύνονται σε παιδιά 5-17 ετών, δηλαδή από το Νηπιαγωγείο μέχρι την Γ΄ Λυκείου. Φέτος τα παιδιά τα χωρίσαμε σε έξι τέτοιες ομάδες.
            Στις συγκεντρώσεις μας, το κύριο μέρος αποτελεί η κατηχητική διδασκαλία. Τα θέματα είναι βγαλμένα από την πείρα μεγαλύτερων Κατηχητών με  θεολογική μόρφωση. Θέματα σχετικά με τη γνωριμία της Πίστης μας, του περιεχομένου της Αγ. Γραφής και της Δογματικής Διδασκαλίας της Εκκλησίας, όσο μπορεί κάθε ηλικία να τα δεχθεί, τη Λατρευτική ζωή, τις Εορτές, τα Μυστήρια, τη διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας γενικότερα, και της Ενορίας, πρακτικά θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών.  Τέλος, θέματα από τα συναξάρια των Αγίων και τις σελίδες της Ιστορίας μας. Τα Στελέχη επιλέγονται με βασικό κριτήριο την εμπειρία τους και τη συμμετοχή τους στην πνευματική ζωή της Εκκλησίας. Είναι άνθρωποι που ζούνε συνειδητά την Εκκλησία και αγωνίζονται για τον αγιασμό τους. Άνθρωποι που έχουν ανάλογες γνώσεις για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών.
            Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Σάββατο 12.00μ.μ., εδώ στο Ναό μας. Χρησιμοποιούνται όλοι οι χώροι του Ναού που προσφέρονται γι αυτό. Οι συναντήσεις δεν είναι μόνο διδασκαλία. Το παιδί έχει ανάγκη και το παιχνίδι. Υπάρχουν στις αίθουσές μας παιχνίδια αρκετά για να απασχοληθούν τα παιδιά, υπάρχει και το ομαδικό παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά να δημιουργήσουν φιλίες αλλά και φανερώνει το χαρακτήρα τους ώστε,  να βοηθήσουμε το κάθε παιδί ξεχωριστά ως προσωπικότητα, να αναπτυχθεί σωστά και να διορθώσει τις αδυναμίες του. Οι συναντήσεις πλαισιώνονται από το χριστιανικό τραγούδι που εμπνέει σε αγώνες και ιδανικά.
            Η εργασία της Νεότητας δεν σταματά στην εβδομαδιαία συνάντηση που είπαμε είναι το κέντρο και η βάση. Τα στελέχη μας, που όλα αφιερώνουν πολλές ώρες εθελοντικά στη φροντίδα των δικών σας παιδιών, οργανώνουν γιορτές και εκδηλώσεις στις μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Οργανώνουν εκδρομές και άλλες ευκαιρίες για να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν την Εκκλησία.  Φέτος ξεκινά και μια νέα προσπάθεια ενίσχυσης της οικογένειας των παιδιών. Από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 11.30π.μ. θα υπάρχει συνάντηση των γονέων των παιδιών και γενικότερα γονέων παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αλλά και νέων ζευγαριών που δεν έχουν ακόμα παιδιά. Εκεί θα φροντίζουμε και για τη δική μας καλλιέργεια μέσα από τη μελέτη της Αγ. Γραφής αλλά και θα συζητάμε θέματα παιδαγωγικά και  προβλήματα που παρουσιάζονται στην αγωγή των παιδιών. Πιστεύουμε ότι, η οικογένεια έχει τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών μας και μια Χριστιανική Οικογένεια έχει να προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία. Όμως δεν αφήνουμε και τα παιδιά που τελειώνουν το σχολείο χωρίς τη δική τους συνάντηση. Από τις 23 Οκτωβρίου θα υπάρχει Φοιτητική Συνάντηση με ανάλογο περιεχόμενο και στόχους, κάθε Κυριακή στις 12.00μ.μ.
            Να αναφέρω στο σημείο αυτό,  την πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια της νεανικής δραστηριότητας της Ενορίας μας από τους  Ιεροψάλτες του Ναού τον κ. Αθ. Δασκαλοθανάση και τον κ. Στ. Λαγουτάρη για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στη Βυζαντινή Μουσική. Το Εργαστήριο Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στην Ενορία και  έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και ήδη κάποιοι μαθητές ετοιμάζονται σε συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να πάρουν Πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος.  Για 3η  χρονιά λειτουργεί και παιδικό τμήμα που αποτελεί το φυτώριο του Εργαστηρίου. Ο Αγιασμός για την Έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την  Κυριακή 16/10/2016 στις  12.00 μ.μ. εδώ στο Ναό μας.
            Επίσης,  υπάρχει πολύ καλή συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια με τα Σχολεία της Ενορίας μας και γι΄ αυτό και έρχονται τα παιδιά για Εκκλησιασμό με το Σχολείο, παρά τον πόλεμο που επικρατεί γενικότερα στα Σχολεία απέναντι σε κάθε τι Χριστιανικό. Αυτή η καλή συνεργασία της Ενορίας με τα Σχολεία αποτελεί μια ιδιαίτερη ευλογία του Θεού. Ο Σχολικός Εκκλησιασμός είναι μια ακόμη ευκαιρία για όλα τα παιδιά, και σε αυτά που δεν έρχονται ποτέ στην Εκκλησία για να μας πλησιάσουν. Φροντίζουμε να είναι ευεργετική η παρουσία τους, προσφέροντας τους το ανάλογο με την ηλικία τους κήρυγμα. Όλες οι δραστηριότητες της Νεότητας αναφέρονται στα δύο ημερολόγια του 2017, τσέπης και τοίχου που εξέδωσε η Νεότητα και υπάρχουν στο παγκάρι του Ναού μας.
        Θα τελειώσω τις πιο πάνω σκέψεις μου  με δύο ακόμα θέματα: Τις τελευταίες ημέρες, όλοι μας ακούσαμε τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στο μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και για τα νέα Προγράμματα Σπουδών που θα διδαχθούν τα παιδιά μας. Μη κοροϊδευόμαστε. Αν δεν γνωρίσουν τα παιδιά μας το Χριστό μέσα στην Εκκλησία, το Σχολείο, όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο λίγα θα τους προσφέρει  για την Ορθοδοξία, για την Πατρίδα, την Ιστορία και τη γλώσσα μας. Η Εκκλησία λοιπόν, που κράτησε ζωντανή την Πίστη στα 400 χρόνια της Οθωμανικής σκλαβιάς, Αυτή καλείται και πάλι να μπολιάσει και να κρατήσει τα παιδιά μας κοντά στο Χριστό και στην Ελλάδα! Όμως, θα πρέπει να Την εμπιστευθούμε εμείς οι ίδιοι. Πρώτοι από όλους εμείς που εκκλησιαζόμαστε, να φέρουμε στα Κατηχητικά και στη  Θ. Λατρεία Της,  τα παιδιά, εγγόνια, ανίψια, γειτονόπουλα, όσα παιδιά γνωρίζουμε και μπορούμε να επηρεάσουμε! Μην το αμελούμε! Έχουμε ευθύνη και απέναντι στο Θεό, και απέναντι στα παιδιά,  στην Πατρίδα και στην Ιστορία μας! Συχνά γεμίζουμε φορτικά το πρόγραμμα των παιδιών με διάφορες δραστηριότητες που καλλιεργούν το σώμα και το μυαλό των παιδιών μας! Αμελούμε όμως την αθάνατη ψυχή τους. Και όμως οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας προτρέπουν άλλα πράγματα! Ο Μέγας Βασίλειος μας λέει: «Επιμελού ψυχής πράγματος αθανάτου!» Να φροντίζουμε την ψυχή που είναι αθάνατη! Για τη σωτηρία της ψυχής μας και της ψυχής των παιδιών μας, ο Χριστός έγινε άνθρωπος και θυσιάστηκε πάνω στο Σταυρό! Και εμείς κάποτε αδιαφορούμε και αφήνουμε τη Θυσία Του να πάει χαμένη για τα παιδιά μας! Δεν είναι τραγικό; Δε θα δώσουμε λόγο στο Θεό για όλη αυτή την αδιαφορία μας;
            Το δεύτερο που θέλω να πω πριν τελειώσω, είναι μια ανακοίνωση: Το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός για την επίσημη έναρξη των εργασιών της Νεότητας για τη Νέα χρονιά. Δε θα γίνει εδώ στο Ναό μας! Ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού της Ηλιούπολης και τον ευχαριστούμε γι αυτό, μας παραχώρησε την αυλή του Σχολείου, ώστε να πραγματοποιηθεί εκεί ο Αγιασμός και να ακολουθήσει ομαδικό παιχνίδι για όσα παιδιά έρθουν. Έτσι, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και ώρα 12.00μ.μ. θα τελεσθεί ο Αγιασμός έναρξης των Νεανικών Δραστηριοτήτων της Ενορίας στην αυλή του 1ου Δημοτικού Ηλιούπολης και θα ακολουθήσει παιχνίδι, οργανωμένο από τους Κατηχητές, με εκπλήξεις και δώρα για τα παιδιά. Η ανακοίνωση υπάρχει και στο Ενοριακό Φυλλάδιο της Κυριακής! Σας παρακαλώ θερμά, να ενημερώσετε όσα παιδιά μπορείτε, ώστε να έρθουν, να μας γνωρίσουν. Αυτή η ανακοίνωση μας, είναι η κλίση και πρόσκληση του Χριστού προς τα παιδιά! Ας τη μεταφέρουμε σε όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε! Ας έρθουμε κι εμείς να παραβρεθούμε στον Αγιασμό, να γνωρίσουμε τα Στελέχη και να δούμε πώς εργάζεται η Εκκλησία και η Ενορία για τα παιδιά Της!  Συχνά πυκνά βλέποντας πολλούς νέους, γκρινιάζουμε για την κατάντια της Νεολαίας μας! Όμως τα παιδιά μας σήμερα, όλα τα παιδιά, ψάχνουν για την αλήθεια, Ψάχνουν να βρουν την αγάπη, την ειλικρίνεια την απάντηση στα ερωτήματά τους για τα όσα στραβά και ανάποδα τους προσφέρουμε ως κοινωνία! Είναι καλά τα σημερινά παιδιά! Η περίεργη εμφάνιση και συμπεριφορά τους είναι κραυγή αγωνίας για να τα προσέξουμε και να τα βοηθήσουμε! Όπου ρωτάνε, αυτό που εισπράττουν είναι «μακριά από την Εκκλησία, τον Χριστό  και τους Ιερείς Του»! Εμείς; Εμείς που γνωρίζουμε το Ευαγγέλιο, εμείς που γνωρίζουμε την Εκκλησία Του, εμείς που ζούμε και χαιρόμαστε και ζούμε  την Χριστιανική ζωή, εμείς;;; Έχουμε χρέος και ευθύνη να ανατρέψουμε αυτή τη λανθασμένη και καταστροφική νοοτροπία! Αρχικά με τη ζωή και το παράδειγμα μας  και ύστερα με τα λόγια, τις προτροπές και τις νουθεσίες μας ! Ας πάρουμε επιτέλους σήμερα μία απόφαση, να κάνουμε δώρο στο Χριστό μας, τις ψυχές και την ζωή και υπόσταση  των παιδιών μας! Αμήν..».
 
Σημείωση: Οι συναντήσεις για τα αγόρια από Γ΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου γίνονται πλέον σε αίθουσες του 1ου Δημοτικού μετά από ευγενική παραχώρηση του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου, κάθε Σάββατο ώρα 12.00 το μεσημέρι. Τα παιδιά αφού παίξουν στην αυλή του Σχολείου, αποχωρούν γύρω στις 2.00 μετά το μεσημέρι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: