Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

6-9-2016 Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για την πρωινή προσευχή στα σχολεία και την έναρξη του σχολικού έτους

 
Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Σεπτέμβριο
Συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ης Συνοδικής Περιόδου.
Στην αρχη τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών (... )
Με την ευκαιρία ενάρξεως του σχολικού έτους, η Εκκλησία της Ελλάδος καλεί και παρακαλεί, προσεύχεται στον Θεό να ενδυναμώσει, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητος (καθηγητές, δασκάλους, μαθητές, διοικητικό προσωπικό, γονείς), ιδιαίτερα δε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους, ώστε το ελληνικό σχολείο να αποτελέσει αντίβαρο ποιοτικής εκπαιδεύσεως, συνολικής μορφώσεως, ενδυναμώσεως και αισιοδοξίας απέναντι στην πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει τον λαό μας. Μέσα στις σχολικές τάξεις προετοιμάζεται η αυριανή μας πατρίδα, φωτεινότερη, με επίγνωση της ιστορίας και των αξιών της παραδόσεώς μας, με ετοιμότητα να διαλεχθεί με την σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της. Καλούμε την ελληνική κοινωνία να στηρίξει με κάθε τρόπο τον εκπαιδευτικό κάθε βαθμίδας, θεωρώντας το έργο του εθνική επένδυση μεγίστης σημασίας. Στο έργο αυτό, η Εκκλησία τάσσεται αρωγός, έτοιμη πάντοτε να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια των μαθητών και στην υποστήριξη της κάθε ανάγκης τους.
Τέλος, σε σχέση με δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι καταργείται η προσευχή στα σχολεία διευκρινίζεται ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α' 161/1998), ενώ η συγκεκριμένη διάταξη επαναλαμβάνεται στην Εγκλύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία υπενθυμίζει ότι: «Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α'), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφιο α και β και παρ. 10, εδάφιο δ». Ειδικότερα, κατά το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 προβλέπεται ότι: «α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν......».
Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
 
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Πράγματι, τελικά, δεν καταργήθηκε η πρωϊνή προσευχή στα Σχολεία, όπως βιάστηκαν κάποιοι να συμπεράνουν. Όμως η εγκύκλιος που στάλθηκε φέτος στα Σχολεία, είναι έτσι διατυπωμένη, ώστε να μετρηθούν οι αντιδράσεις και να δουν κάποιοι αν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό, που ήδη έχουν δηλώσει ότι ετοιμάζουν. Την κατάργηση της Προσευχής δηλαδή από τα Σχολεία!
Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, δήλωσε πριν από καιρό ότι "και να μη γίνει μια φορά προσευχή στο Σχολείο, δεν έγινε και τίποτα" !!!
Δεν κατηγορούμε τον αξιότιμο κ. Υπουργό! Τον λυπόμαστε, καθώς δεν έχει, φαίνεται, ζήσει την γλύκα της Προσευχής! Δεν έχει καταλάβει ότι η Προσευχή δεν είναι ούτε καθήκον ούτε υποχρέωση προς το Θεό! Είναι ανάγκη της ψυχής μας! Και βέβαια και αναφαίρετο δικαίωμά μας, που κανείς δεν μπορεί, δεν υπάρχει τρόπος,  να μας το στερήσει!
Και τον λυπόμαστε, γιατί η προσευχή είναι αποκούμπι, και παρηγοριά και ενίσχυση της ψυχής μας! Είναι, για όσους πιστεύουμε στο Θεό τρόπος ζωής! Και αυτό το αποκούμπι, αυτή την παρηγοριά, αυτή την ενίσχυση της ψυχής, δεν την έχει στη ζωή του ο κ. Υπουργός.... Γι' αυτό τον λυπόμαστε! Το θεωρούμε τραγικό μειονέκτημα για κάποιον άνθρωπο και μάλιστα βαπτισμένο Ορθόδοξο Χριστιανό (όπως δηλώνει και το βαρύ όνομα "Νικόλαος" που έχει, ότι είναι).
Όσο για την εγκύκλιο, αφού θέλουν να μετρήσουν τις αντιδράσεις μας, ναι, αντιδρούμε και μάλιστα με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, στον διωγμό της Πίστης μας. Στην προσπάθεια να μην γνωρίσουν τα παιδιά μας το Χριστό! Δεν έχουν το δικαίωμα να παίζουν με την ψυχή των παιδιών μας και δεν θα τους το επιτρέψουμε! Διαμαρτυρόμαστε, και θα διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και με κάθε νόμιμο μέσο στην προσπάθεια κάποιων, να διώξουν το Χριστό από την Ορθόδοξη Ελλάδα μας και τα Σχολεία Της! Ότι θέση κι αν έχουν, όσο "επίσημοι" κι αν ονομάζονται, όση εξουσία κι αν έχουν!
Και πρώτα από όλα ευχόμαστε και προσευχόμαστε, να τους λυπηθεί ο Άγιος Θεός και να τους φέρει "εις επίγνωσιν αληθείας" γιατί κι αυτοί έχουν αθάνατη ψυχή! Και γι' αυτούς "Χριστός απέθανεν"!
π. Κωνσταντίνος Πετάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: