Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

21-6-2016 Ο Άλη κι εμείς οι…άλλοι!

 
 
Επιμέλεια του Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης , Υπευθύνου Γραφείου Νεότητας Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως
Ο Άλη είναι ένας νεαρός σεμνός μουσουλμάνος. Ένας από τις πολλές χιλιάδες που κατέκλυσαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ήλθε μετά από πολλές περιπέτειες από την πατρίδα του, για να σώσει τη ζωή του.Είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου της χώρας του. Μιλάει καλά ελληνικά. Έχει μόνιμη άδεια παραμονής, αφού μένει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.
Στο φτωχό δωμάτιό του, όταν επιστρέφει από τη δουλειά του, διαβάζει Αγία Γραφή, που
κάποιοι φιλάδελφοι χριστιανοί του την προμήθευσαν στη γλώσσα του. Ζει συντροφιά με τις εικόνες της Παναγίας και του αγίου Μηνά. Διότι ο άγιος Μηνάς τον έσωσε θαυματουργικά από τα χέρια << χριστιανού >> αφεντικού, που τον εκμεταλλευόταν και τελικά ήθελε να τον… σκοτώσει!…
Ο Άλη δεν είχε μόνιμη δουλειά. Βοηθάει στο ξεφόρτωμα τσουβαλιών στην κεντρική αγορά των Αθηνών και δέχεται, ευχαριστώντας εκ ψυχής, ότι του δώσουν, αν του δώσουν. Σε μέρες που δεν έχει πως να ζήσει, κάποιοι φιλάνθρωποι τον στηρίζουν με τον όβολό τους, κι αυτός τους ευγνωμονεί.
Το πόσο ώριμος είναι και το πόσο αγαπά την Ελλάδα φαίνεται από το ακόλουθο περιστατικό: Το περασμένο καλοκαίρι πήγε για τρεις μέρες μ'ένα φίλο του σε ελληνικό νησί, απ'αυτά που πολύ προβάλλονται από τα τουριστικά γραφεία. Χρήματα για ξενοδοχείο βέβαια δεν είχαν. Προμηθεύτηκαν όμως μια σκηνή και κατασκήνωσαν για λίγες μέρες στην παραλία του νησιού. Μια μέρα ήρθαν στο μέρος που κατασκήνωναν ο Άλη με τον φίλο του μια παρέα αγοριών και κοριτσιών. Τα κορίτσια δεν ήταν καθόλου σεμνά ντυμένα. Άνοιξαν συζήτηση για διάφορα θέματα.
Ο Άλη σεμνά και ταπεινά και μιλώντας σε πολύ καλά ελληνικά τους είπε μεταξύ άλλων στη συζήτηση: << Ζείτε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, γεμάτη φως, γαλάζιο, πράσινο, όμορφες θάλασσες. Ζείτε στο σπίτι του Θεού. Τέτοιο φως, τέτοια χαρά πουθενά αλλού δεν υπάρχει. Εδώ κατοικεί ο Θεός. Όπως όμως φέρεστε και ντύνεστε είναι σαν να προσβάλλετε τον οικοδεσπότη Θεό. Κάποτε θα φύγουμε απ'αυτό τον κόσμο και μας περιμένει κρίση…>> ! Τ'αγόρια χλεύαζαν τον Άλη. Τα κορίτσια τον άκουσαν σιωπηλά, αλλά εντυπωσιασμένα.
Πέρασαν από τότε ένας μήνας. Γεμάτος στοχασμούς και ερωτηματικά για την πορεία και την επιβίωση του, καθόταν ο Άλη τώρα σ'ένα παγκάκι έξω από μια εκκλησία των Αθηνών. Βυθισμένος στις σκέψεις του ένιωσε από πίσω ένα σκούντημα στον ώμο. Γυρίζοντας είδε ένα κορίτσι, που τον ρώτησε: << Είσαι ο Άλη; >>. << Ναι >> της απάντησε. <<Εμένα με θυμάσαι;>> << Όχι >>, απάντησε ο Άλη με έκδηλη απορία. << Είμαι >>, του πρόσθεσε εκείνη, << ένα από εκείνα τα κορίτσια που συζητήσαμε μαζί πριν από λίγες μέρες στην παραλία… Κοίτα, φοράω σωστά ρούχα τώρα;>>. Σηκώθηκε όρθιος ο Άλη και γεμάτος συγκίνηση φώναξε: <<Ναί, μπράβο!>>. Και η νεαρή κοπέλλα πρόσθεσε εξομολογητικά: << Συγκλονίστηκα, όταν μας είπες ότι ζούμε στο σπίτι του Θεού, ότι είμαστε παροδικοί και ότι κάποτε θα φύγουμε από τον κόσμο αυτό και μας περιμένει κρίση. Εγώ ποτέ δεν πήγαινα εκκλησία, όμως από εκείνη την ημέρα άλλαξα πορεία. Από την εκκλησία βγήκα τώρα. Και από τότε παρακαλώ τον Θεό να με συγχωρέσει για τα πολλά λάθη που έκανα…>>
Την κοίταξε ο Άλη και της απάντησε με το σεμνό του ύφος: << Ναι, θα σε συγχωρήσει, γιατί ο Θεός μας αγαπά. Θέλεις να τα πεις με κάποιον ιερέα; Γιατί εγώ δεν… ξέρω…>>. << Όχι, ακόμη >>, απάντησε εκείνη και έφυγε…
Αυτός είναι ο Άλη, ο μουσουλμάνος. Μελετά την Αγία Γραφή, έχει προστάτη τον άγιο Μηνά, ζει συντροφιά με την Παναγία, ζει στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, στο σπίτι του Θεού, και δεν θέλει να προσβάλλει τον οικοδεσπότη Θεό τούτου του σπιτιού. Και ετοιμάζεται να γίνει μέλος της Εκκλησίας Του.
Αυτός είναι ο Άλη. Κι εμείς οι άλλοι !… Τολμήστε να τον κοιτάξετε στα μάτια…
(Περιοδικό << Η Δράση μας >> Τεύχος 539, ΜΑΙΟΣ 2016, σελ.214-215)

Προβολή άρθρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: