Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

4-5-2016 ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Επιμέλεια †  Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου
† Ο ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

            «Στο φως και τη χαρά αυτής της ευλογημένης Ημέρας της Αναστάσεως συγκεντρωνόμαστε για να εορτάσουμε το Άγιο Πάσχα. Την Εορτή των Εορτών που  αποτελεί εορτή ζωής, άφθονης και αιωνίας. Είναι εορτή της δυνάμεως της χάριτος. Είναι κυρίως ημέρα κατά την οποία διακηρύσσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου συνετρίβησαν, θριαμβεύσαμε δια του Χριστού, και δια της δυνάμεως του Σταυρού και της Αναστάσεως περνούμε από τον θάνατο στη ζωή. Αυτή την ευλογημένη ημέρα, τελειώνει η Τεσσαρακοστή και μεταλλάσσεται σε εορτή χαράς.
Η περίοδος της συντριβής της καρδιάς και της περισυλλογής έληξαν καθώς η ψυχή μας, το σώμα μας και ο νους μας μετέχουν της αγαλλιάσεως. Η μετάνοια έλαβε συγχώρηση και χάρη. Επιστρέψαμε στον οίκο μας και μας υποδέχεται η θερμή αγκαλιά του Θεού και Πατρός. Ολοκληρώσαμε το ταξίδι πίστεως και μέσα στη δόξα του Αγίου Πάσχα βλέπουμε την αιώνια ζωή και την ανάπαυση. Η ελπίδα μας στις ευλογημένες υποσχέσεις του Θεού ολοκληρώνεται στην αγία και ένδοξη Ανάσταση. Αυτή η μεταμόρφωση μας έχει δοθεί δια του Αναστάντος Κυρίου. Την ιερή αυτή ημέρα εορτάζουμε λόγω Εκείνου ο Οποίος είπε εγώ είμαι η ανάστασης και η ζωή (Ιωάν. 11:25) και εορτάζουμε μαζί Του. Είναι ανάμεσά μας. Βιώσαμε τα Πάθη Του. Στο ταξίδι μέσα στην έρημο είδαμε τον Κύριό μας πάνω στο Σταυρό να σηκώνει την καταισχύνη και την αμαρτία μας δια του Πάθους Του. Σήμερα, ο Ιησούς Χριστός ανασταίνεται μέσα σε αγιότητα και δόξα, αποκαλύπτοντας τη δύναμη της αιώνιας και άφθονης ζωής.  Τον χαιρετούμε με χαρά. Λαμβάνουμε το σώμα και αίμα Του με ευγνωμοσύνη. Διακηρύσσουμε στον κόσμο την Ανάστασή Του. Μεταμορφωνόμαστε στο φως και τη ζωή που προέρχονται απ’ Εκείνον. Η μεταμόρφωσή μας αλλάζει τα πάντα! Στη λάμψη και δόξα του Αγίου Πάσχα, ανακαλύπτουμε το νόημα της ζωής όπως αυτή δημιουργήθηκε να είναι. Βλέπουμε τους στόχους, τον σκοπό της υπάρξεώς μας, την ολοκλήρωσή μας και την αιωνιότητά μας. Η ελπίδα μας για το ταξίδι της ζωής ενισχύεται. Η κατανόηση της ζωής, των άλλων, του κόσμου και όλης της δημιουργίας μετατρέπεται στην αλήθεια και τη βεβαιότητα της Αναστάσεως. Ο φόβος υπερνικάται, η απειλή του θανάτου εξολοθρεύεται και η αδυναμία της αμαρτίας φανερώνεται στο διαρκές φως της αγιότητος και δόξης του Κυρίου μας.

            Είμαστε τώρα ελεύθεροι από την ενοχή, η κοινωνία μας με τον Θεό έχει αποκατασταθεί και ο Θεός μας προσφέρει άφθονη ζωή ειρήνης και χαράς. Καθώς συγκεντρωνόμαστε αυτή τη μοναδική πασχαλινή και αναστάσιμη ημέρα, ας γεμίσουμε με την χαρά του Αγίου Πάσχα! Ας καθαρίσουμε τις αισθήσεις μας, για να δούμε τον Χριστό! Ας εορτάσουμε το λυτρωτικό Πάσχα του Θεού! Ας προσκυνήσουμε τον Άγιο Κύριό μας Ιησού! Ας Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει και ας διακηρύξουμε: Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.

†ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ:


«Αστείρευτη δύναμη κατά της απογνώσεως η Ανάσταση του Χριστού»


«….Πρόσκληση σε μια ολόλαμπρη εορτή μας απευθύνει σήμερα η Εκκλησία. Αυτή η πρόταση φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι είναι παράδοξη, ότι αγνοεί την πραγματικότητα, καθώς γύρω μας πνίγει μια ατμόσφαιρα θολή, γεμάτη αβεβαιότητα, ανέχεια, αποκαρδίωση. Και όμως, αυτό ακριβώς το πασχαλινό κάλεσμα μας βοηθεί να διακρίνουμε και να αποδεχθούμε μιαν άλλη πραγματικότητα. Όσο καταθλιπτικές και αν είναι οι σημερινές συνθήκες της ζωής, υπάρχει η πάντοτε επίκαιρη,  χαρμόσυνη είδηση, την οποία πανηγυρικά διακηρύσσει η Εκκλησία κατά την εορτή του Πάσχα. Ο Χριστός «συνέτριψε θανάτου το κράτος» και φώτισε των ανθρώπων το γένος. Αυτό το γεγονός άλλαξε ριζικά την πορεία του κόσμου, την προοπτική και τη δυναμική της δικής μας ζωής. Η πασχαλινή αυτή αγαλλίαση δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες. Ανθίζει ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς αντιξοότητες και δοκιμασίες. Η Ανάσταση του Χριστού και αυτές τις καταυγάζει και τις μεταπλάθει. Πρόκειται για κάτι το μοναδικό που δίνει νέο νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη: Για τη συντριβή του θανάτου και τη συμμετοχή μας στον θρίαμβο του Νικητού Χριστού. «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας», ψάλλουμε θριαμβικά, «καί τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος» …..Καί η Εκκλησία του Χριστού, ως ευχαριστιακή κοινότητα της Αναστάσεως, κηρύσσει το «μέγα μυστήριο της πίστεως» και προσφέρει τη σωτηρία, την τελική υπέρβαση του θανάτου και τη μετοχή μας στην ολοφώτεινη ζωή του Αναστάντος. «Δεύτε», λοιπόν, «αγαλλιασώμεθα τω Κυρίω»· διότι την έγερση του Χριστού ακολουθεί η συντριβή του πλέγματος που σχετίζεται με τον θάνατο, την αδικία, τον φόβο, το άγχος, το ψεύδος, τη βία.  Με την Ανάστασή Του, ο Χριστός ανέτρεψε όλα όσα καταπιέζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Χάρισε τη δύναμη για την ανατροπή τους. Γι αυτό, η Ανάσταση παραμένει η αστείρευτη δύναμη κατά πάσης μορφής απογνώσεως.  Δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι οι οσμές του θανάτου έχουν εξαλειφθεί από τον ανθρώπινο βίο. Όμως, είναι διαφορετικό να πνίγεται το βλέμμα μας στο σκοτάδι της απιστίας και της αγνοίας, στο έρεβος της απογνώσεως, θεωρώντας ότι αυτό είναι η μοιραία κατάληξη της ζωής. Και εντελώς άλλο να αντικρίζουμε τα προβλήματα της ζωής, τη θλίψη, την ασθένεια, τη συκοφαντία, την αδικία, τη φθορά και τον θάνατο, προσβλέποντας στον Αναστάντα Χριστό μέσα στην προοπτική της αιωνιότητος. Μια τέτοια θεώρηση  προϋποθέτει πίστη στον Χριστό· όχι απλώς σε  κάποιον θρησκευτικό διδάσκαλο και μύστη.  Πίστη στον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριο, όπως Τον κηρύσσει η Εκκλησία, τον Υιό του Θεού του Ζώντος, τον Κύριο του παντός. Προϋποθέτει βιωματική σχέση μαζί Του, συνεχή πνευματική ανανέωση.  Ενώ μετέχουμε ολόψυχα στην αγαλλίαση της Αναστάσεως του Χριστού, η πίστη  μας ανανεώνεται και ισχυροποιείται.  Είναι τώρα  μια ιδιαίτερη ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τις φανερές και αφανείς ευεργεσίες Του, τη σωτηρία από τους κινδύνους, τις θαυμαστές θεραπείες, την αντοχή, την υπομονή με την οποία μας θωρακίζει, για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής.

            Το Πάσχα είναι ακόμη μια γιορτή που την αισθάνονται και τη χαίρονται όχι μόνον οι πιστοί, αλλά και άνθρωποι που αναζητούν, που μετεωρίζονται μεταξύ πίστεως και ολιγοπιστίας. Ο Αναστάς Κύριος στέκει, μυστικά, υπομονητικά, εμπρός σε πολλές κλειστές καρδιές, γεμάτος αγάπη και κατανόηση, για να επαναλάβει το  μη φοβείσθε  (Ματθ. 28:20).  Όσοι αγωνίζεστε να ζήσετε το Ευαγγέλιο στις σκληρές φάσεις της σύγχρονης ζωής, «δεύτε», ανανεώσετε το θάρρος, την ελπίδα σας. Όσοι διστακτικοί, με λάθη –και πτώσεις ακόμη-, προσπαθείτε να μείνετε μέσα στην κοινωνία της Εκκλησίας, μη λιποψυχήσετε. Το ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Χριστού λάμπει μέσα στην κτιστή δημιουργία, σε όλη την οικουμένη. Ο κάθε πιστός καλείται να προσλάβει και να μεταλαμπαδεύσει το πασχαλινό φως στο περιβάλλον του και να βοηθήσει τον διπλανό του να ανάψει και αυτός τη λαμπάδα του. Πολλοί, βεβαίως, δεν υποπτεύονται την ύπαρξη αυτού του φωτός στη ζωή του κόσμου. Αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό παύει να ενεργεί, να φωτίζει και να καθοδηγεί των «ανθρώπων το γένος».   Αδελφοί μου, όσο κι αν η εποχή μας είναι συχνά σκοτεινή, γεμάτη αβεβαιότητα, θλίψη και ανησυχία, ας μην αφήσουμε τη μελαγχολία και την απόγνωση να κυριαρχούν στην ψυχή μας.  Ο Αναστάς Χριστός συνέτριψε το κράτος του θανάτου, βεβαιώνει η σημερινή εορτή, και συνεχίζει να διαλύει κάθε θανατηφόρα πνοή φόβου, ασθένειας, αμαρτίας, αδικίας. Ας ενισχύσουμε αλλήλους με την αγάπη, την πίστη, την αισιοδοξία, την αλληλεγγύη…»

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!! – ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: