Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

2-5-2016 ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΑΪΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ

ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ – ΛΙΤΟΧΩΡΟ

4-5-6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

1η μέρα. : Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ι.Μ. Σουρωτής

Αναχώρηση το πρωί από την Αθήνα για την όμορφη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεση στάση στη περιοχή της Λαμίας
για καφέ και ξεκούραση. Το ταξίδι μας συνεχίζεται περνώντας απείρου κάλλους ομορφιές από την Λάρισα και την μαγευτική Κοιλάδα των Τεμπών, και θα σταματήσουμε στην περιοχή του Πλαταμώνα για να. γευματίσουμε. Κατόπιν, περνώντας περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, φθάνουμε στην Ι. Μ. Σουρωτής για να προσκυνήσουμε τον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον .Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη . Στην Μονή υπάρχουν τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη που βρίσκονται στο καθολικό της όπως και ο τάφος του Οσίου Παϊσίου. Ο Όσιος Παΐσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου στην μνήμη του Γέροντος, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών. Μετά το προσκύνημα μας θα μεταβούμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Αποτελεί έδρα. της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο και έλαβε το όνομά της προς τιμήν της συζύγου του, Θεσσαλονίκης η οποία ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη του Φιλίππου Β' και της πέμπτης συζύγου του, της Θεσσαλής πριγκίπισσας Νικησιπόλης. Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Θεσσαλών και Νίκη, σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών έναντι του τυραννικού καθεστώτος των Φερών και των συμμάχων της, Φωκέων, στο πλαίσιο του Γ' Ιερού Πολέμου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση .

2η μέρα : Θεσσαλονίκη
Μετά τη Θεία Λειτουργία θα πάμε στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου. Ο Ιερός Ναός κτίσθηκε τον 5ο αιώνα, φιλοξενεί Λείψανα του Αγίου και έχει επανειλημμένως καταστραφεί , όπως κατά. την πυρκαγιά του 1917. Σήμερα αποτελεί στολίδι της Θεσσαλονίκης και πανορθόδοξο προσκύνημα. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε την πόλη που μας φιλοξενεί την νύμφη του Θερμαϊκού , την Θεσσαλονίκη. Στην περιήγησή μας θα δούμε το Λευκό Πύργο, τα Κάστρα και θα επισκεφτούμε τον Άγιο Γεώργιο (Ροτόντα) και την αψίδα του Γαλέριου, Για όσους το επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο που περιλαμβάνει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, την εποχή του σιδήρου (1100-700πΧ), την αρχαϊκή περίοδο, την κλασική περίοδο και τη ρωμαϊκή περίοδο και το Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού όπου περιλαμβάνει εκθέματα που παρουσιάζουν τις ποικίλες μορφές της βυζαντινής τέχνης από την εποχή της ακμής μέχρι και την περίοδο που ακολούθησε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453. Στη συνέχεια η μέρα μας είναι ελεύθερη για να απολαύσουμε την βόλτα μας, τον καφέ μας και να γευματίσουμε όπου ο καθένας επιθυμεί στην όμορφη συμπρωτεύουσα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο το απόγευμα για ξεκούραση. Βράδυ ελεύθερο. Διανυκτέρευση.
 

3η μέρα: Θεσσαλονίκη - Λιτόχωρο - Αθήνα

Πρωινό και αναχώρηση για το Λιτόχωρο. Εκεί θα επισκεφθούμε την Ι.Μ. Αγ. Διονυσίoυ του εν Ολύμπω. Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι η σημαντικότερη Μονή στο νομό Πιερίας . Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα και απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο. Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή. Μετά το 1821 καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Το 1943 ανατινάχθηκε από τους Ναζί επειδή στα κτήρια της κρύβονταν Έλληνες αντάρτες. Έκτοτε μεταφέρθηκε στο Μετόχι της, Κοντά στο Λιτόχωρο. Μέχρι το 1928 το Μοναστήρι ήταν Σταυροπηγιακό, Πατριαρχικό υπό την δικαιοδοσία τον Οικουμενικού θρόνου. Το 1928 υπήχθη στις Νέες Χώρες. Σήμερα αναπτύσσει πνευματική και Φιλανθρωπική δραστηριότητα, με ολοήμερες εξομολογήσεις και πνευματικές διδαχές κάθε Κυριακή πρωί μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπως επίσης διαλόγους, συνέδρια και ολονύκτιες αγρυπνίες. Πανηγυρίζει στις 23 Ιανουαρίου, που είναι και η ημέρα μνήμης του Αγίου Διονυσίου Επίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου τελείται η τοπική εορτή του Σταυρού, στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου.

Μετά το προσκύνημά μας και όσοι το επιθυμούν, μπορούν να επισκεφτούν τον Αρχαιολογικό χώρο του Δίον που είναι γνωστή σ' όλο τον κόσμο γιατί οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια πολύ σπουδαία. μακεδονική πόλη . Στην συνέχεια μέσω Λαμίας παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής με μια μικρή ενδιάμεση στάση για να φτάσουμε στην Αθήνα γοητευμένοι από τις ομορφιές που συναντήσαμε και συντροφιά με τις ωραιότερες αναμνήσεις.

 Η Εκδρομή θα στοιχίσει 110 € για κάθε πρόσωπο. Στην τιμή περιλαμβάνεται το τουριστικό λεωφορείο, οι δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο METROPOLITAN της Θεσσαλονίκης και τα δύο πρωινά.

Δηλώσεις συμμετοχής στην κα Δάφνη Μαργαρίτη (τηλ. 6932403184) μέχρι και την Κυριακή 22 Μαΐου.

Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από προκαταβολή 50 €. Το ξενοδοχείο μας διέθεσε δωμάτια δίκλινα και τρίκλινα. Για μονόκλινο υπάρχει επιβάρυνση 15 € και για το τρίκλινο έκπτωση 10 €. Μαζί με τη δήλωση καλό θα είναι να υπάρχει και αναφορά στα πρόσωπα που θέλουμε να είμαστε στο δωμάτιο μαζί. Θέσεις περιορισμένες. Μόνο ένα τουριστικό λεωφορείο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την προκαταβολή. Αν κάποιος χρειαστεί να γυρίσει Κυριακή βράδυ στην Αθήνα θα πληρώσει 30 € λιγότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: