Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

1-4-2016 Η ηρωική θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου (Βίντεο)

 
Στις 3 Μαρτίου 1957 Άγγλοι στρατιώτες περικύκλωσαν το κρησφύγετό του κοντά στο Μαχαιρά, ύστερα από προδοσία. Η μάχη κράτησε για ώρες. Στην ομάδα του ήταν οι Ανδρέας Στυλιανού, Αυγουστής Ευσταθίου, Αντώνης Παπαδόπουλος και Φειδίας Συμεωνίδης, τους οποίους, όμως, διέταξε να βγουν από το κρησφύγετο.
Σύμφωνα με μαρτυρία του συμπολεμιστή του,
Αυγουστή Ευσταθίου, που μετά τη ρίψη χειροβομβίδας στο κρησφύγετο επέστρεψε, με υπόδειξη των Άγγλων, για να διακριβώσει αν ο Αυξεντίου ήταν ζωντανός και παρέμεινε σ' αυτό, προσπάθειά τους ήταν να κρατήσουν τη μάχη μέχρι να νυχτώσει και επωφελούμενοι από το σκοτάδι να διαφύγουν. Οι Άγγλοι στρατιώτες, που αντιλήφθηκαν το σκοπό τους, περιέλουσαν το κρησφύγετο με βενζίνη, το πυρπόλησαν και έκαψαν ζωντανό τον Αυξεντίου, ενώ ο Αυγουστής διασώθηκε με βαριά εγκαύματα.
Άγγλος αθλητής του ράγκμπι
Αυτός που σκότωσε τον Γρηγόρη Αυξεντίου
Λευκωσία: Η άνιση μάχη του Μαχαιρά της 3ης Μαρτίου 1957, όταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, βοηθούμενος στη δεύτερη φάση της σύγκρουσης από τον Αυγουστή Ευσταθίου, αντιμετώπισε δεκάδες άνδρες του βρετανικού Στρατού, κρύβει και μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας του αθλητισμού. Για την τελική καταδίωξη του επικηρυγμένου με το ποσό των 5.000 λιρών Γρηγόρη Αυξεντίου στήθηκε η επιχείρηση «Ουίσκι Μακ».
Όταν, ύστερα από προδοσία, οι Βρετανοί ανακάλυψαν την κρυψώνα των ανταρτών κοντά στη μονή Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου 1957, ο Αυξεντίου διέταξε τους τέσσερις άνδρες της ομάδας του (Αυγουστή Ευσταθίου, Αντώνη Παπαδόπουλο, Ανδρέα Στυλιανού, Φειδία Συμεωνίδη) να παραδοθούν, ενώ ο ίδιος έμεινε στο κρησφύγετο για να πολεμήσει. Από τους πρώτους του πυροβολισμούς, μάλιστα, σκοτώθηκε ο δεκανέας Πίτερ Μπράουν, 23 χρόνων, από το Λιντς.
Ύστερα από το θάνατο του Μπράουν και την επιστροφή του Αυγουστή Ευσταθίου δίπλα στον Αυξεντίου, η διαταγή που πήραν οι Βρετανοί στρατιώτες ήταν να αποφευχθούν νέες απώλειες και να σκοτώσουν ή να κάψουν τους δύο αντάρτες της ΕΟΚΑ.
Ήδη, λίγο μετά τις 7:00 το πρωί είχαν φτάσει στην περιοχή ο ταξίαρχος Hopwood και ο αντισυνταγματάρχης Laing. Τότε επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η ανατίναξη του κρησφύγετου. O λοχαγός του Βασιλικού Μηχανικού Dennis Shuttleworth (Ντένις Σάτλγουωρθ) δοκίμασε ανεπιτυχώς να γκρεμίσει την οροφή ρίχνοντας από μακριά ποσότητα εκρηκτικών υλών. Μερικές ώρες αργότερα, ένας άλλος αξιωματικός του Μηχανικού, ο λοχαγός Hoppe, έριξε στην πλαγιά τα δοχεία με τη βενζίνη και άναψε τη φωτιά.  Αμέσως μετά ο λοχαγός Σάτλγουωρθ κατηφόρισε προσεκτικά με λίγους άνδρες, τοποθέτησε εκρηκτικά πάνω από το κρησφύγετο και πυροδότησε το φυτίλι. Η τεράστια έκρηξη ακούστηκε δεκάδες μίλια μακριά.
Σύμφωνα με τις βρετανικές πηγές ήταν 1:30 το μεσημέρι. Στις 2:00 η επιχείρηση είχε τελειώσει. Οι βρετανικές και κυπριακές εφημερίδες της εποχής και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο λοχαγός Dennis W. Shuttleworth ήταν βετεράνος διεθνής παίκτης της Εθνικής Αγγλίας στο ράγκμπι. Με βάση αυτή την πληροφορία αναζητήσαμε περισσότερα στοιχεία για τον Σάτλγουωρθ στο Διαδίκτυο. Η σχετική αναζήτηση αποδείχθηκε πολύπλοκη, αλλά απέφερε καρπούς...


Δεν υπάρχουν σχόλια: