Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

24-3-2016 Η 25η Μαρτίου (από ένα παλιό αναγνωστικό)

 

Scan0002Από μέρες ετοιμάζεται το σχολείο για την εθνική εορτή. Πολλά παιδιά εργάζονται και φτιάχνουν σημαίες. Άλλα ψαλιδίζουν το χαρτόνι και φτιάχνουν γράμματα για τις επιγραφές, άλλα φτιάχνουν στεφάνια.
Ή Τασία θά φτιάσει τό φωτοστέφανο για τήν Παναγία. Αύτόν θά τόν φορέσει ή Θυμιοπούλα. Αύτή θά παραστήσει τήν Παναγία. Είναι  πιό φρόνιμο καί ταπεινό κορίτσι. Όλο το σχολείο την άγαπά.
  • Παιδιά! ή γιορτή μας πρέπει νά πετύχει λέει ό δάσκαλος. Θά προσκαλέσουμε καί κόσμο. Νά προσέξουμε νά μήν παραλείψουμε τί ποτε. Νά μή ντροπιαστούμε.
Προτού όμως μοιράσει τίς δουλειές, έξήγησε:
  • Στίς 25 Μαρτίου γιορτάζουμε διπλή γιορ­τή. Ή μιά είναι ό Εύαγγελισμός τής Θεοτόκου. Είναι ή μέρα πού κατέβηκε ό άγγελος στήν Παρθένο Μαρία καί τής είπε:
«Χαίρε, κεχαριτωμένη Μαρία, ό Κύριος μετά Σού…»
Αύτή είναι ή θρησκευτική γιορτή. Ή άλλη είναι ή έθνική γιορτή. Τήν ήμέρα αύτή, τό 1821, οί πατέρες μας πήραν τά όπλα, γιά νά έλευθερωθούν.

Μέ τί προθυμία όλα τά παιδιά ρίχτηκαν στή δουλειά! Καί πόσο γρήγορα τελείωσαν! Μέσα σέ λίγες μέρες όλα ήταν έτοιμα. Έτοιμες καί οί μεγάλες έπιγραφές!
25 ΜΑΡΤΙΟΥ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΧΑΙΡΕ, ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΜΑΡΙΑ
Τ' άγόρια στόλισαν τήν αϊθουσα μέ τίς Εικόνες των ήρώων τού 21. Είχαν καί έπιγραφές μέ γράμματα, πού έγραφαν:
ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
Τήν άλλη μέρα, πού ήταν τού Εύαγγελι- σμοϋ, όλο τό σχολείο πήγε στήν έκκλησία. Ή σημαία έμπρός κυματίζει. Τά παιδιά περπατούν τραγουδώντας:
«'Όλη δόξα, όλη χάρη,
άγια μέρα ξημερώνει…»
Τά τραγούδια άκούονται σέ όλο τό χωριό. Τελείωναν τό ένα, άρχιζαν τό άλλο:
«Ζωστείτε τ' άρματα, παιδιά…»
Τά μάτια τού κόσμου είναι καρφωμένα πάνω στή σημαία καί στά παιδιά πού τραγου­δούν.
Να, τώρα έφτασαν στην εκκλησία!
Στη δοξολογία που έγινε, ένας ιεροκήρυκας έβγαλε λόγο. Είπε για την ελληνική επανάσταση, για τους ήρωες, τα είπε όλα. Τι ωράια που μίλησε! Τα παιδιά τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο:
"Σε γνωρίζω από την κόψη…"
Μετά την δοξολογία, όλοι πήγαν στο σχολείο. Ήρθαν να παρακολουθήσουν την σχολική γιορτή. Η αίθουσα, όπως ήταν στολισμένη με τους ήρωες, τους μάγεψε όλους.
Η επιτυχία που είχαν τα παιδιά στα ποιήματα και στα τραγούδια δεν λέγεται. Όλοι χειροκροτούσαν με την καρδιά τους.
-Τέτοια γιορτή ας μην τελείωνε ποτέ, είπαν οι περισσότεροι την ώρα που έφευγαν. Μπράβο στο δάσκαλο και στα παιδιά, που μας χάρισαν μια τέτοια ωραία γιορτή

Από το Αναγνωστικό Β' Δημοτικού
Βασιλ.Οικονομίδη
Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων
Αθήνα 1979

αντιγραφή και επιμέλεια ανάρτησης:
ιστολόγιο "Αντέχουμε…"
 
Σχόλιο δικό μας:
   Αυτά τα κείμενα και αυτά τα βιώματα έχουν διαγραφεί από τα σημερινά βιβλία και από τα Σχολεία μας σε πολύ μεγάλο βαθμό και γι' αυτό τα παιδιά μας δεν έχουν ιδανικά, δεν έχουν πρότυπα δεν έχουν οδοδείκτες στη ζωή τους. Έτσι γίνονται εύκολα θύματα καλοθελητών ....
   Αυτό δεν το γράφουμε για να αρχίσουμε να κλαίμε την μοίρα μας. Αλλά για να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Και ως οικογένεια και ως Εκκλησία.
   Μπορούμε να κάνουμε πολλά, αρκεί να αφιερώσουμε χρόνο στα παιδιά μας! Το έχουν ανάγκη! Το έχει ανάγκη η Ελλάδα μας!
Και για να ευλογήσουμε τα γένια μας, να αναφέρουμε ότι τα Κατηχητικά του Ναού μας δεν θα αφήσουν να περάσει απαρατήρητη η Εθνική μας Επέτειος.
   Την Παρασκευή θα καταθέσουν στεφάνι στο ηρώο πριν την Παρέλαση. Για να τιμήσουμε τους Ήρωες και για να προσφέρουμε ένα βίωμα στα παιδιά που θα συμμετάσχουν στην Κατάθεση.
   Το Σάββατο το θέμα του Κατηχητικού θα είναι επίκαιρο εορταστικό, και μετά θα πάμε όλοι μαζί στην προτομή του Κολοκοτρώνη στην Κεντρική Πλατεία (έξω από την παιδική χαρά) να καταθέσουμε κι εκεί στεφάνι, λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι.
   Ας φροντίσουμε και με την οικογένειά μας να δώσουμε βιώματα στα παιδιά μας. Ας μη χάσουμε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της 25ης Μαρτίου. Διπλή γιορτή! Διπλή χαρά!
    Θα τελειώσει γύρω στις 11.00 οπότε δεν χρειάζεται ούτε καν πρωινό ξύπνημα! Ας συμμετάσχουμε και στην Δοξολογία!
   Ας πάμε να παρακολουθήσουμε την παρέλαση, είτε των Σχολείων του Δήμου μας είτε την Στρατιωτική στην Αθήνα. Και το διαδίκτυο, είναι γεμάτο με υλικό που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να δώσουμε και κάτι περισσότερο στα παιδιά μας. Δυνατότητες υπάρχουν. Διάθεση και χρόνο πρέπει να αφιερώσουμε!
π. Κωνσταντίνος Πετάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: