Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

30-1-2016 Μετά τον προαιρετικό εορτασμό της εορτής των Τριών Ιεραρχών στα Σχολεία, θα επέλθει η κατάργησή του;

 
 
 
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ  ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ  Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ;
Η μετατροπή του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών,  σε προαιρετικό για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κατάργησή του. Ας θυμηθούμε τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Ένωσης αθέων με τον πρώην  Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Τάσο Κουράκη, όπου ζητήθηκε και η κατάργηση εορτασμού της εορτής των Τριών Ιεραρχών και θέσπιση εορτασμού ημέρας Παιδείας.
Εκζητούν να καταργηθεί η εορτή  των Μεγάλων Ιεραρχών της Εκκλησίας μας, του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. «Οι στύλοι της Εκκλησίας», «οι στύλοι της ευσεβείας» και  σεπτοί Ιερομύστες της Εκκλησίας, μας πολεμούνται από τους αθέους.
 
Η  Ένωση αθέων καραδοκεί και φυσικά η αντίθεη μαρξιστική μάνητα. Ποιος μπορεί να αγνοήσει το  αντίθεο της μαρξιστικής μάνητας;  Μαρξιστές αρνούνται να παντρευτούν με εκκλησιαστικό γάμο,  μαρξιστές αρνούνται να βαπτίσουν τα παιδιά τους,   μαρξιστές αρνούνται να κάνουν το σημείο του Σταυρού κλπ.  
Ο Όσιος Παΐσιος είπε κάποτε : «Τους καημένους τους νέους τους ζαλίζουν με διάφορες θεωρίες.  Είχα προσέξει εκεί στο Καλύβι ότι συνήθως δύο μαρξιστές πενηντάρηδες έμπαιναν στο γκρουπ των νέων, για να τους ζαλίζουν.  Οι μαρξιστές δεν πιστεύουν και όταν πας να τους αποδείξεις την ύπαρξη Θεού, κρίνουν τον Θεό και είναι όλο ερωτήσεις· γιατί αυτό, γιατί εκείνο κλπ»
Η απαίτηση της Ένωσης αθέων οδηγείται αλλοτρόπως σε σταδιακή πραγματοποίησή της;  Το αίτημα της Ένωσης αθέων για κατάργηση της εορτής των Τριών Ιεραρχών και θέσπιση Ημέρας Παιδείας, δυστυχώς θα βρει συνοδοιπόρους. Η συνηγορούσα άθεη τοποθέτηση αρκετών κυβερνητικών στελεχών, σε άλλες ατραπούς οδηγεί την Παιδεία.  Ποιος αμφιβάλλει ότι το ενδιάμεσο στάδιο του ''προαιρετικού'',  αποτέλεσε το σκαλοπάτι για κατάργηση πολλών θεσμών;  Ποιος αμφιβάλλει την πρόθεση πολλών από τους κρατούντες να καταργηθεί ο σχολικός τουτος θεσμός του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών,   αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις. 
Τούτο το αντιλαμβάνεται κανείς από την όλη στάση τους στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η απόφαση για προαιρετικό εορτασμό της εορτής των Τριών Ιεραρχών, καμιά σχέση δεν έχει με δημοκρατικά αισθήματα.
 
Ζητά η Ένωση αθέων  τη θέσπιση εορτασμού ημέρας Παιδείας.   Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα αντιταχθούμε στα αντίθεα σχέδιά των. «Παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί» , λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Εις την Προς Εβραίους Ομιλία ΚΘ).
 
Σχόλιο δικό μας:
 
Συμφωνούμε με τον προβληματισμό του κ. Χαραλάμπους. Όμως νομίζω πρέπει λίγο να σταματήσουμε να κατηγορούμε άλλους και να δούμε τον εαυτό μας. Τι εννοώ:
Πόσοι πήγαμε σήμερα στην Εκκλησία να τιμήσουμε τους Τρείς Ιεράρχες;
Τουλάχιστον ο δικός μας Ναός ήταν σχεδόν άδειος .....
Μας αρέσει να κατηγορούμε την Κυβέρνηση που, καθώς αποτελείται από αθέους, καταργεί ή ακούγεται ότι θα καταργήσει διάφορες συνήθειες που υπάρχουν ακόμα στο λαό μας και στα Σχολεία μας και έχουν σχέση με την Ορθόδοξη ζωή και δράση του λαού μας. Και συχνά κατηγορούμε και την Διοίκηση της Εκκλησίας ότι δεν διαμαρτύρεται και δεν έχουμε πιά "λαοσυνάξεις" και έντονες διαμαρτυρίες για να σταματήσει η κατρακύλα.
Όμως σήμερα, που ήταν Σάββατο και οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Σχολεία δεν λειτούργησαν και άρα πολλοί δεν είχαν εργασίες που να τους επιβάλουν να χάσουν τον Εκκλησιασμό, οι Εκκλησίες ήταν άδειες .... Το ίδιο συμβαίνει π.χ. και την 28η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής μνήμης, κι ας κατηγορούμε διάφορους ότι πάνε να καταργήσουν τις Παρελάσεις, τις Εθνικές Επετείους την Ιστορία μας κ.λπ.
ΚΙ όμως μπορούμε να αντιδράσουμε!!!
Αν σήμερα ήταν όλοι οι Ναοί μας, ασφυκτικά γεμάτοι από τους Μαθητές, τους Γονείς, τους Εκπαιδευτικούς, για να γιορτάσουν και να τιμήσουν τους Τρείς Ιεράρχες, δεν θα είχαμε στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση; Δεν θα ήταν αυτό μια λαοσύναξη και μάλιστα αυθόρμητη;
Χάσαμε την ευκαιρία!!!
Γι ' αυτό λοιπόν, πρέπει να αρχίσουμε κάποτε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διορθώσουμε τον εαυτό μας, και μετά να δούμε τους άλλους. Άλλωστε τόσο συχνά προσευχόμαστε "δώρησαί μοι του ο ρ ά ν   τ α   ε μ ά   π τ α ι σ μ α τ α " κι όμως αρεσκόμαστε να κατηγορούμε τους άλλους! Αυτό μας λείπει! Να διορθώσουμε τον εαυτό μας πρώτα και μετά να δούμε τους άλλους! Αν ο καθένας μας, και πρώτος ο γράφων, φροντίσουμε για τον προσωπικό μας αγιασμό, η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη και θα έρθει η χάρις του Θεού να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα!
Η λύση λοιπόν στον προβληματισμό και του κ. Χαραλάμπους και όλων μας για την κρίση που περνά η Πατρίδα μας είναι μία: ΜΕΤΑΝΟΙΑ! Ειλικρινής, αποφασιστική και έμπρακτη μετάνοια! Και αν συμβεί αυτό να είμαστε βέβαιοι ότι θα δούμε θαύματα από την χάρη του Θεού της αγάπης και του ελέους!
π. Κωνσταντίνος Πετάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: