Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ προς την Δ' Εθνοσυνέλευση

http://vatopaidi.files.wordpress.com/2009/09/kapodistrias.jpg «Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλά ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.»

«Εφ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

 
Ιωάννης  Καποδίστριας
πρώτος  Κυβερνήτης  της  Ελλάδος , προς την  Δ'   Εθνοσυνέλευση
 
ΦΥΣΙΚΑ  ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
 
 
 
=================================
 
 
 
Ioannis_Kapodistrias
Σήμερα θα επιχειρήσω να τιμήσω τη μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη μας, του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο πριν από 184 χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831.
Ο Κερκυραίος πολιτικός, ιατρός και διπλωμάτης ήταν πρωτίστως ευλαβής Ορθόδοξος Χριστιανός. Είχε πάντα μαζί του την εικόνα της Παναγίας Πλατυτέρας από την ομώνυμη Μονή της Κέρκυρας, στην οποία τώρα βρίσκεται ο τάφος του. Πίστευε στη βοήθεια της Θείας Πρόνοιας και το έγραφε στις επιστολές του.
Ο θεμελιωτής της νέας Ελλάδος σεβόταν την ιστορία και την εθνική ταυτότητα του λαού μας. Όταν έγραφε στους Ευρωπαίους τόνιζε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικότητας είναι η Ορθόδοξη Πίστη και η διαχρονική ελληνική γλώσσα.
Ο Καποδίστριας παραχωρούσε τον μισθό του στο δημόσιο ταμείο και πούλησε προσωπικά του κτήματα στην Κέρκυρα για να βοηθήσει το πάμπτωχο νεοσύστατο κράτος.
Ήταν εργατικότατος και κοιμόταν λίγες ώρες για να αναλωθεί υπέρ πατρίδος. Οι πρώτοι γραφείς – δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους προσέλαβε στην Αίγινα δεν έκαναν ούτε διάλειμμα για φαγητό. Έτρωγαν κολλύρια (κουλούρια) κατά την ώρα της εργασίας, η οποία τελείωνε αργά το βράδυ.
Εφήρμοσε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Διατήρησε τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία, της οποίας είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών, αλλά φρόντισε να έχει τη στήριξη και των Άγγλων και των Γάλλων για να επεκτείνει τα ασφυκτικά σύνορα που προεβλέποντο για τη μικρή Ελλάδα. Για την επέκταση των συνόρων από τη Λαμία προς τον Παγασητικό δημιούργησε αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη.
Αξιοποίησε τις καλές σχέσεις που είχε αναπτύξει με τη Γαλλία για να εκδιώξει τον Ιμπραήμ και τους Αιγυπτίους από την Πελοπόννησο. Το καθήκον αυτό ανέλαβε το γαλλικό ιππικό υπό τον Στρατηγό Μαιζόν.
Έδωσε έμφαση στην Παιδεία. Ίδρυσε αλληλοδιδακτικά σχολεία με βάση παιδαγωγικά πρότυπα που έλαβε από την Ελβετία. Διακήρυττε ότι η αγωγή των νέων πρέπει να είναι βασισμένη στα κείμενα της Εκκλησίας και των Αρχαίων συγγραφέων. Ο ίδιος δώριζε στα ορφανά Ορθόδοξα προσευχητάρια και τον Πλούταρχο.
Λίαν επίκαιρη είναι η άποψή του για τις σχέσεις Ευρώπης και Τούρκων. Έγραφε σε ξένους διπλωμάτες ότι δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξει η (τότε) Οθωμανική Αυτοκρατορία με τους Ευρωπαίους, αν δεν εγγυηθεί την προστασία των Χριστιανών και τη διάκριση μεταξύ ενόχων και αθώων. Οι μαζικές σφαγές των Ελλήνων και των Αρμενίων κατά τον 19ο και κατά τον 20ό αιώνα δικαιώνουν τον Καποδίστρια. Διδάγματα ες αεί.
 
Άρθρο Kωνσταντίνου Χολέβα στην Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 27 Σεπτεμβρίου 2015
 
=================================


Θέμα: ΑΡΘΡΟ Κ. ΧΟΛΕΒΑ
 
Αγαπητοί φίλοι, σας αποστέλλω το άρθρο μου από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της 3.6.2014.
Φιλικά,
Κωνσταντνος Χολέβας
 
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
 
Με την ευκαιρία του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ακριβέστερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσαν  Ημερίδα αφιερωμένη στον πρώτο Κυβερνήτη του νεοσύστατου κράτους μας, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η Ημερίδα έλαβε χώραν στις 30 Μαίου στην Παλαιά Βουλή, ενώ προέκτασή της ήσαν οι συναφείς εκδηλώσεις στο Ναύπλιο στις 31 Μαίου και 1 Ιουνίου. Στην Ημερίδα ήσαν παρόντες και απηύθυναν χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Ο Καποδίστριας μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει πρότυπο πολιτικού και διπλωμάτη για την εποχή μας. Παραμένει επίκαιρος, διότι το ήθος του και οι ικανότητές του συνέθεταν μία προσωπικότητα διαχρονικής και οικουμενικής αξίας και εμβέλειας. Δεν εμπνέει μόνον τους Έλληνες, αλλά και τους Ρώσους, τους Ελβετούς, τους Γάλλους και άλλους λαούς. Τους Έλληνες τούς  βρήκε  ματωμένους, διχασμένους, φτωχούς και με τον Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και έδωσε αγώνα για να δημιουργήσει κράτος και να καθορίσει τα σύνορά του. Οι Ρώσοι τον αξιοποίησαν ως Υπουργό Εξωτερικών, οι Ελβετοί τον τιμούν ως θεμελιωτή της Ελβετικής Συνομοσπονδίας των καντονίων, οι Γάλλοι τον ευγνωμονούν διότι εμπόδισε τον Τσάρο και τους άλλους ηγέτες από το να τεμαχίσουν την ηττημένη Γαλλία του Ναπολέοντα. Η Ευρώπη του αναγνωρίζει την αρχική ιδέα και το όραμα για μία μορφή Ενώσεως χωρίς να καταργηθούν τα εθνικά κράτη.
 
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ευλαβής, προσευχόμενος και μελετητής των θησαυρών της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Από τον Κερκυραίο πατέρα του και την Κυπρία μητέρα του είχε διδαχθεί την πίστη στον Χριστό και στην Εκκλησία και έφερε πάντα μαζί του την εικόνα της Παναγίας Πλατυτέρας από το ομώνυμο μοναστήρι της Κέρκυρας.
 
Η Ορθοδοξία ήταν η βάση κάθε σκέψης και πράξης του. Θεμελίωσε την παιδεία με κύριο μάθημα τα Ορθόδοξα Θρησκευτικά. Ζήτησε από τον Ανδρέα Μουστοξύδη να συγγράψει βιβλίο Θρησκευτικών ως το πιο απαραίτητο για τα σχολεία του νέου κράτους. Ίδρυσε στον Πόρο Ιερατική Σχολή. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ιδέα του Καποδίστρια, ο οποίος τότε το ονόμασε Γραμματεία των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.
 
Στα πρώτα βήματά του ως Κυβερνήτης στην Αίγινα πήγαινε τακτικά στον Μητροπολιτικό ναό, την Μεγάλη Παναγία, όπου και σήμερα σώζεται το στασίδι του. Αλλά και το φονικό βόλι τον βρήκε έξω από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο όπου πήγαινε να εκκλησιασθεί από όρθρου βαθέως.
 
Προέβαλλε την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων γράφοντας στους ξένους πολιτικούς ότι Έλληνες είναι εκείνοι, οι οποίοι παρά την δουλεία δεν έπαυσαν να ομολογούν την πίστη τους στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και να μιλούν τη γλώσσα των πατέρων τους.
 
Πίεζε με έξυπνο τρόπο τον Τσάρο της Ρωσίας να ενδιαφερθεί για την ελευθερία της Ελλάδος. Η πατρίδα του ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός του. Ο αντίπαλός του, ο Αυστριακός Καγκελλάριος Μέττερνιχ, τον κατηγορούσε ότι είναι ικανός να κάνει τα πάντα αρκεί να κερδίσει η Ελλάς την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Ο Χένρι Κίσσιγκερ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έγραψε στη διδακτορική διατριβή του για τη διπλωματία του 19ου αιώνος: «Δύο ειδών διπλωμάτες υπάρχουν: Οι Μέττερνιχ και οι Καποδίστριες». Εννοούσε ότι η σχολή σκέψης του Μέττερνιχ μιλούσε μόνο για συμφέροντα και καταπίεζε τα μικρότερα έθνη. Ενώ η γραμμή πλεύσης του Καποδίστρια βασιζόταν σε αξίες και ιδανικά.
 
Ο Καποδίστριας ήταν πρότυπο εντιμότητος. Δεν κρατούσε τον μισθό που εδικαιούτο αλλά τον χάριζε στις χήρες και στα ορφανά. Ο Ελληνορθόδοξος Καποδίστριας είναι άξιος μιμήσεως ως πρότυπο Κυβερνήτου.
 
Κ.Χ. 1.6.2014
=================================

Στις 5:59 μ.μ. Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014, ο/η holevas <jholevas@otenet.gr> έγραψε:
Αγαπητοί φίλοι, σας αποστέλλω το άρθρο μου από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της 19.1.2014.
Φιλικά,
Κωνσταντνος Χολέβας
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων
Το εξάμηνο αυτό η χώρα μας ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάς δίδεται η ευκαιρία  να τιμήσουμε έναν σπουδαίο οραματιστή της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενοποιήσεως. Τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος έδρεψε δάφνες ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στις αρχές του 19ου αιώνος και έβαλε τα θεμέλια της ελεύθερης Ελλάδας ως πρώτος Κυβερνήτης.
Ο Καποδίστριας με τον ασκητικό και λιτό τρόπο της ζωής του και με τη γενναιοδωρία του αποτελεί άριστο πρότυπο πολιτικού και κυβερνήτη. Στην Ελλάδα  σήμερα ακούμε και διαβάζουμε πολλά και δυσάρεστα για μίζες και διαφθορά. Καλό είναι να ξαναδιαβάσουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, τη βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο τίμιος Κυβερνήτης εργαζόταν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Όπως γράφει ο Μακρυγιάννης ο Κυβερνήτης έτρωγε ελάχιστα. Με μία κότα περνούσε τέσσερις ημέρες, για να δείξει τη συμπαράστασή του στον πεινασμένο λαό που μόλις είχε βγει από το καμίνι του Εθνεγερσίας. Ο Καποδίστριας δεν δεχόταν να πάρει μισθό, αν και εδικαιούτο. Τον χάριζε στο Δημόσιο Ταμείο. Επιπλέον είχε υποθηκεύσει όλη την οικογενειακή του περιουσία στην Κέρκυρα και με το δάνειο που έλαβε αγόρασε τρόφιμα από την Ιταλία για να θρέψει τις χήρες και τα ορφανά του πολέμου.
Σε μία περιοδεία του στην Κορινθία προηγείτο ο δημόσιος κλητήρας- ντελάλης ονόματι Καρδαράς, ντυμένος μεγαλοπρεπώς, και ακολουθούσε ο Κυβερνήτης ντυμένος πολύ απλοϊκά. Ο κόσμος νόμιζε ότι ο Καρδαράς είναι ο Κυβερνήτης και τον χαιρετούσε με ενθουσιασμό. Τότε ο Θ. Κολοκοτρώνης συνέστησε στον Καποδίστρια να φορέσει κάποιο επισημότερο ένδυμα για να τον αναγνωρίζει ο λαός. Παρά ταύτα ο Καποδίστριας συνήθιζε να αποφεύγει τα πολυτελή ενδύματα.
Ο ασκητικός Κυβερνήτης, όταν εργάσθηκε στη Ρωσία, στην Ελβετία και γενικά στους διαδρόμους της διεθνούς διπλωματίας, μίλησε πρώτος από όλους για την ιδέα μιας Ενωμένης Ευρώπης ώστε να σταματήσουν οι συνεχείς πόλεμοι. Παραλλήλως ενδιαφέρθηκε εντόνως για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και για την ελληνορθόδοξη παιδεία των Ελληνοπαίδων. Με δικά του χρήματα αγόραζε βιβλία Αρχαίων συγγραφέων και τα έστελνε σε ελληνικά σχολεία της Ελλάδος και της Ομογένειας.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν και σήμερα ανάγκη από έναν Καποδίστρια.
Κ.Χ. 15.1.2014

 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: